Tuesday, August 19, 2008

Santral İstanbul

Pazar günü Santral İstanbul'a gittik. Cuma veya Cumartesi yeniden gidip sergiyi dolaştıktan sonra bu sefer Otto'da oturmayı planlıyoruz... Burnuma nefis sarımsaklı pizza kokusu geliyordu. Atmosfer ve mekan nefis gözüküyoru...:-) ...US'la biten arkadaşlarıma duyrulur....:-)

Santral İstanbul, İstanbul- Haliç'te 'da Eylül 2007'de faaliyete geçmiş bir kültür, sanat ve eğitim mekanıdır. Mekanın odak noktası Bilgi Üniversitesi tarafından modern sanat müzesine dönüştürülen 118 dönüme yayılmış Silahtarağa Enerji Santrali'dir. Ancak Santral İstanbul; bir enerji müzesi, sanatçı atölyeleri, kamuya açık bir kütüphane, Bilgi Üniversitesi'ne ait eğitim binaları gibi tesislere de ev sahipliği yapmaktadır.

1911-1983 yılları arasında İstanbul'a elektrik sağlayan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji tesisi olan Silahtarağa Elektrik Santrali 2004 yılı Mayıs ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Bilgi Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir. Elektrik santralinin kültür-sanat mekanına dönüşüm projesi Bilgi Üniversitesi, Ciner ve Doğuş Grubu ile Laureate International Üniversitesi'nin ortaklığında, Kale Grubu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda gerçekleşmiştir.

Santral İstanbul'un mimari tasarımını Nevzat Sayin, Emre Arolat ve Han Tümertekin gerçekleştirmiştir.

Santralistanbul Proje Uygulaması; C.Akın BARLAS, Levent ŞAHİN, Okan TİKVEŞLİ ve Pro-Ge Proje Yönetim firmasından Fatih ÇAKIR, Erdoğan TARLABAŞI ndan oluşan takımla gerçekleştirilmiştir.

Santral İstanbul'un açılışı bünyesindeki Çağdaş Sanat Müzesi'nde Fulya Erdemci, Semra Germener, Orhan Koçak ve Zeynep Koçak'ın küratörlüğünde hazırlanan 100 Türk sanatçısının 450 eserinin sergilendiği Modern ve Ötesi adlı bir sergi ile yapılmıştır.

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Silahtara%C4%9Fa_Elektrik_Santrali






Santral İstanbul'la ilgili bilgilere http://www.santralistanbul.com/ dan ulaşabilirsiniz.

4 comments:

Esra :) - kadincablog.blogspot.com said...

okulum orası benimm :) inanılmaz güzel bir yer olmuş bol yeşillikli ağaçlı bir yer insan gidince huzur buluyor resmen. Dün gittiğimde bir kez daha ağaçları kesenlere lanet ettim. Her yer cayır cayır yanarken bol ağaçlarından olsa gerek santral istanbul püfür püfürdü.

acupofcaffein said...

@esra,
evet esracım... çok güzel bir yer gerçekten... etrafını hiç görmezsek havası daha da bir hoş oluyor...
Sergileride mutalak gezmek lazım...
orada okuduğun için çok şanslısın bence....:-))
sevgiler...
arzu

Anonymous said...

ben de mudavimlerindenim...ne zaman kafam bozulsa kendimi atarım oraya biraz gezinirim, birseyler atıştırırım, otururum, huzur bulurum. sehrin içindeki ender yeşilliklerden...huzur veriyor...otto'nun yemekleri de çok leziz...

acupofcaffein said...

@Nazo...
Ottonun yemekleri için aaynı düşüncelere sahibiz...:-)
Yeşilliği gerçekten güzel ve birde şehriin içinde olması ayrı bir güzellik katıyor... Oradaki herşey o kadar canlıki... İnsan ister istemez bir parçası oluveriyor...
selamlar...
arzu

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html