Monday, September 8, 2008

Soğuk Çeşme Sokağı

 
Soğukçeşme Sokağı Bab-ı Humayun'un sonunda, tarihi İstanbul evlerinin bulunduğu sokaktır. Topkapı Sarayı'nın duvarına yaslanmış cumbalı, kafesli, 2-3 katlı, 8-10 odalı ahşap evlerin oluşturduğu sokağın geçmişi 18. yüzyıla kadar inmektedir.
 
Sık çıkan yangınlar ve bakımsızlık nedeniyle giderek yıpranan evler, özellikle 1960'lardan itibaren eski sahiplerinin terk etmesiyle enkaz haline gelmiştir. 1985-86 yıllarında Turing tarafından günün malzemesi kullanılarak restore edilen sokaktaki 9 bina, bir pansiyon dizisi haline getirilmiştir. Roma Sarnıcı da restore edilerek taverna olarak kullanılmaya başlamıştır. Evler, Yaseminli Ev, Mor Salkımlı Ev, Hanımeli Ev gibi adlarını etrafına dikilen çiçeklerden almıştır. Evlerden biride halen İstanbul Kitaplığı olarak kullanılmaktadır.
 
''Dağda silah sussun, hiç konuşmasın

Yücelerden billur sular dökülsün

Bin renkli çiçekler yerleri öpsün

Arı vızıldasın yer uğuldasın

Bu cennet ülke bu vatan bizim'' .

Çelik Gülersoy'un son yazıları Cumhuriyet'te çıkmıştı. ( 5 Haziran 2003 .)

 
Posted by Picasa


''Biz bu trenin son vagon yolcularıyız. Vagonun arka balkonunda iken bunu anlamadık. Katar bizi indirip gözden uzaklaştıktan sonra, bir beton selinin ortasında şimdi anlıyoruz...'' Çelik Gülersoy

Kaynak:wikipedia.org
Resimler:acupofcaffein

3 comments:

Anonymous said...

Soğukçeşme sokaktaki bu evlere bayılmıştım.Evlerin birinden aldığım broşürü hala saklarım. Saray gibi döşenmiş odalarında kalmak belki birgün kısmet olur.
Sevgiler
Mine

acupofcaffein said...

@Minecim Merhaba,

Bende orada İstanbul Kitaplığını çok beğendim... En kısa sürede ziyaret edeceğim.. Ama sanıyorum sadece hafta arası açık...haftasonu kapalı...
bir kaçamakta şansımı deneyeceğim artık...:-)
Birde eski halini görseydin sokağın.. fotoğraflardan 1980 yıllarına baktım... neymiş ne hale getirilmiş...
sevgiler...
arzu

Maggie May said...

i just painted a large wall in my kitchen/dining area that exact cottagey yellow! so pretty

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html