Saturday, September 11, 2010

Taraklı

Bu bayram tatili kısa bir gezi yapalım dedik. Aslında hiç niyetimiz yoktu ama arife günü 4 gün evde mi oturacağız dedik ve bu plan ortaya çıktı.
Taraklı-Karagöl Yaylası-Göynük- Çubuk gölü- Sünnet gölü- Sülüklü göl. (İki günlük tatil)
Sülüklü göle 15 yıl önce gitmiştim bugünkü halini görünce iyiki bozulmamış doğal güzelliğini görmüşüm diyorum.
Bölüm bölüm anlatmaya başlayacağım ama önce gezi notlarımı düzenlemeliyim.
Eski adı “ Dablar” olan Taraklı’nın Hellenestik dönemde “Bytinia” adını alan bölge içinde olduğu bilinmektedir. Hisartepe’de bulunan iki sarnıç M.Ö. l. bin ile M.Ö. 2000 arasını tarihlemektedir.
Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce, Ertuğrul Gazi zamanında, Osman Bey’in Komutanı Samsa Çavuş Sakarya Vadisindeki Sorkun, Yenice Tarakçı (Taraklı) ve Göynük taraflarına akın düzenlemiş, Hırıstiyan ahalinin yaşadığı bu toprakları Bizanslılardan alarak Osmanlı Beyliğinin topraklarına katmıştır.
Taraklı’nın Osmanlı topraklarına katılışı ile ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırmalarda fethin tarihi olarak 1289 ile 1293 yılları arasında ihtilaf olmakla birlikte, Taraklı’nın Osmanlı Beyliği topraklarına katılışı Beyliğin Anadolu Selçuklu Devletine yarı bağımlı olduğu yıllara rastlar. Ayrıca Taraklı’nın fethinde Samsa Çavuşla beraber kesin işbirliği içinde olan Harman-Kaya Beyi Köse Mihal’inde etkisi olmuştur.
Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferine çıkarken Taraklı’da konaklayarak Veziri Yunus paşaya yaptırdığı ve şu anda kendi adıyla anılan Yunuspaşa camii diğer adıyla kubbelerindeki kurşunlarla ünlenen Kurşunlu camii 1517 yılında tamamlanmıştır.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiği üzere İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir.
1926-1928 yılları arasında bucak haline gelen Taraklı’da 1954 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş 1987 yılına kadar Geyve İlçesine bağlı kasaba olarak kalmıştır.27 Haziran 1987 tarihinde 3392 Sayılı Kanun ile İlçe teşkilatına dönüştürülmüş olup, 30.07.1988 tarihinde İlçenin ilk Kaymakamı göreve başlamıştır.














2 comments:

Kiraz Limanı said...

Bu eski evleri ne çok severim ben de..Geziniz yine çok güzel olmuştur :)

Sevgiyle

acupofcaffein said...

yurdanur,
bende eski evleri çok seviyorum. güzel bir geziydi şansımıza havada güzeldi...:-)
sevgiler
arzu

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html