Monday, March 24, 2008

Ballıkayalar- İlk Bölüm

Pazar sabahı çok erkenden yola çıktık. Rotamız üzerinde Ballıkayalar ve Tepemanayır köyündeki balkaya vardı.
Her iki yerde çok güzeldi. tahminlerimin ötesinde. Özellikle ballıkaya (2.bölümde anlatırım).
Ballıkayalar, tabiat parkı olarak koruma altına alınmış. Yürüyüş parkuru olarak çok zorlu değil. Ama biz bayır (kaya) tırmanışı yaparak bir zoru gerçekleştirdik.
Yazın gidildiğinde nehrin içinde yürüme imkanı olacağından bizim gibi tepelere çıkma derdiniz olmayacaktır.:-)) çalılardan yukarıya tırmanırken epey bir darbe aldım.
haziran ayında kaya tırmanışı şenlikeri yapılıyormuş, bu anteramanla katılırım artık...:-)
Genelde yürüyüş yapmaya gelenler var. Tabiki piknikcileri unutmamak lazım. :-) hava güzel olmadığından sadece bir kaç aile vardı.
Ne yalan söyleyeyim bir ailenin aldığı ekmekleri saydım. Toplam 50 taneydi...!!! Kasanın içersinde getirmişler...
sonuç olarak güzel bir parkur ve yürüyüş için ideal... Yazın tabiki.... Hoş ozamanda çok erken gitmek lazım bu seferde kalabalıktan yürünmez...





Ballıkayalar Vadisi;uzunluğu 1.5 km. genişliği 40-80 m. arasında değişen kanyon görünümlü, dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır. Vadinin yükseltisi kuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp, güneyde vadinin sonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.

Ballıkaya Vadisi ; kuzeyden güneye, Gürgenden adı verilen ve vadi içerisinde "Ballıkaya Dere" adını alan bir akarsu tarafından,yakın jeolojik geçmişte kireçtaşları içerisinde gömülerek açılmıştır. Aynı dere, vadi çıkışından sonra ufak bir göl oluşturup, göl çıkışını takiben Tavşanlıdere adını alarak güneyde Marmara Denizine kavuşur.

Vadiyi enine kesen mikrofaylanmaların vadinin bugünkü görünümü üzerinde etkileri olmuştur. Bu tür etkiler sonucu;vadi tabanında görülen eğim kırıkları, ufak şelaleler, küçük göllenmeler vb. şekiller oluşmuş, vadi yamaçları oldukça dik profiller meydana getirmiş, kuzeyden güneye %5 lik bir eğim kazanmıştır.

Ballıkaya Vadisinin doğu yamaçları batı yamaçlarına oranla daha yatık ve parçalı görünümdedir.

Havzanın hemen hemen tamamına yayılmış maki ve pseudomaki florası ile dere içlerinde kışın yapraklarını döken angyospherm taxonları görülür.

Atmaca, alaca karga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu, bülbül kuşu populasyonunu oluşturmaktadır. Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğe Tabiat Parkı içerisinde rastlanılmıştır.

Bu özelliğinin korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla 1847 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Yazı kaynak: T.C. Kültür bakanlığı
Fotoğraflar: Acupofcaffein

5 comments:

Anonymous said...

Bize güzel yerleri keşfetmemiz konusunda sunduğun bunca emeğe, gayrete teşekkür ederim kendi adıma. MErakla bekliyorum gittiğin yerleri. FOtoğraflar da çok güzel...Sevgiler...

Anonymous said...

@Gülümseyiş...
Bir bakıma paylaşmak için yazıyorum tüm bunları... dostlarımın, arkadaşlarımın bu yerleri görmesini sanal da olsa benimle birlikte dolaşmalarını arzu ediyorum...
Hava güneşli olsaydı, fotoğraflar çok hoş olacaktı...
sevgilerimle...
arzu

Erkin said...

Fotograflar gayet guzel...

Anonymous said...

@Erkin;

Teşekkür ederim... prof. bir makine almanın zamanı geldi...:-)
birde kursa gitti mi işlem tamam olacak...:-)
selamlar... arzu

ATALET said...

o mor çiçekler var ya..
halkın karga sarmısağı dediği..
crocusler onlar..=P

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html