Sunday, March 14, 2010

Darüzziyafe, Süleymaniye

Darüzziyafe, Süleymaniye camiisinin hemen arkasında yer alıyor. Benim ilgimi çeken bahçesindeki 7 ton ağırlığındaki yekpare mermerden oyularak yapılmış buzdolabıydı. Yiyecekleri orada saklıyorlarmış. Birde dibek taşı vardı.
Bir zamanlar, buradaki loca gibi odalardan fakirlerin suratı görülmeden yemek dağıtılırmış. Güzel geleneklerimiz varmış... mış mışta mışmış....
Şimdi de Osmanlı mutfağı yemekleri yapılıyor. İçeride çok büyük ve güzel solanlar var. Ama ben kebapçı tarzı bordo renkli naylon masa örtülerini ve yine aynı renkteki sandalyeleri beğenmedim. Keşke şöyle gıcır gıcır beyaz masa örtüleri, üzerinde çiçekler, mumlar olsaydı. Birde güzel ahşap sandalyeler.
Neyse bir gezi sonrası yazın bahçesinde serinlemek için birşeyler içmek fena fikir olarak gözükmedi bana...
Birazda tarihçe:
Darüzziyafe, Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul`un fethinin 100 yıl münasebetiyle Mimar Sinan`a yaptırılan (1550-1555) Süleymaniye camii külliyesinde olup ilk zamanlarda imaret ve daha sonra bugünkü adıyla Osmanlı devletinin ziyafet salonu olarak kullanılmıştır.

Bir süre, Türk İslam eserleri müzesi olarak kültürümüzün hizmetinde bulunan bina1991 yılında asli unsurlarına sadık kalmak suretiyle yapılan bir restorasyon çalışmasından sonra bugünkü haliyle Türk Mutfak kültürünün hizmetine sunulmuştur.
Bilgi: istanbul.net.tr

0 comments:

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html