Sunday, March 14, 2010

Kalenderhane Camii

Bu kilise birzamanlar kaderine terk edilmiş. Çok yazık. Sonra Harvard ve Teknik Üniversitesinin yardımı ile gün yüzüne çıkartılmış.Bazen düşünüyorum yabancılar bu çok kötü koşullar altında sergilenen tarihi miraslarımıza bakarken acaba ne düşünüyorlar diye.
Öncesinde içeriye girmeyi pek düşünmüyordum. Sonra bekçinin ısrarı ile girdim. Camiideki bazı mermerlerle ilgili bilgi verdi. İçerisi bir zamanlar çok güzelmiş ama neyazık ki herzaman ki gibi yapmış yapacağımızı...

Eminönü İlçesi`nde, Vezneciler`de Bozdoğan su kemerlerinin bitişiğindedir. Kiliseden çevrilme camilerdendir. İstanbul`un anıtlar tarihi açısından en ilginç örneklerindendir. Geç Roma Dönemi`nden bu güne kadar şehrin genel dokusuna paralel değişimler geçirerek, görkemli bir saray hamamı, zengin bir Komnen kilisesi, zaviye, cami, gecekondu ve tekrar cami olarak ayakta kalabilmiş bir yapıdır.

Yapının aslı, Latin istilası sırasında Katolik İtalyanlara tahsis edilmiş bir 12. yüzyıl kilisesidir. Fetihden sonra Fatih Sultan Mehmed Vakfı olarak zaviyeye çevrilerek Kalenderi tarikatına tahsis edilmiştir. 18. yüzyılın ilk yarısında Babüssaade Ağası Maktul Beşir Ağa tarafından camiye dönüştürülmüştür. 19. yüzyılda büyük bir yangın geçirmiş, 1854`de tamir edilmiştir. Minaresine 1930 yılında yıldırım düşerek yıkılmıştır. Bu tarihlerden sonra terk edilmiş, 1966-1975 yılları arasında Harvard Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirligi ile yapılan bir araştırma ve kazıya konu olmuş, 1968 yılında restore edilerek tekrar ibadete açılmıştır.

Duvarlar taş ve tuğla karışımıdır. Camiyi büyük bir kubbe örter. İç duvarların da renkli mermer kaplamalar ve kabartma halinde friz süslemeler bulunmaktadır.
Bilgi: İstanbul.net.tr den alınmıştır.



0 comments:

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html