Sunday, March 21, 2010

Eskişehir-Odunpazarı- Bölüm-1

Sabah 7:00 Eskişehir ekspresi ile Haydarpaşadan Eskişehire hareket ettik. 4 Saatlik bir yolculuktan sonra Serracımla gezimize başladık.
İlk durak Odunpazarı evleryidi, sonra sırasıyla Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Atlıhan, Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi,Espark,Papağanda Çiğbörek, Parsukta Gondol sefası,Kentparkta kahve keyfi ve mola, Yine Odunpazarı Şelale, ve oradan şehrin içinden birkez daha yürüyerek otogar ve 19:45 Sakarya Ekspresi ile geri dönüş 11:30 İstanbula varış. Tamamen bir jet tur. Bu kısacık zamanda hepsini gerçekleştirdik. Bu yüzden Serra ile ileride açacağımız tura jetgiller ismini vermeye karar verdik. Ama bizim tura herkes öyle kolay kolay katılamayacak öncesinde sıkı bir kondüsyon testinden geçecekler ondan sonra artık bakacağız...:-)
Tüm bunları ayrı ayrı bölümler olarak vermeyi deneyeceğim. :-)
Fotoğraflarda görülen o mavi konağı alıp restore etmek ve İstanbula getirmek istiyorum. :-)

Bazı tarihçilere göre karacaşehir olarak bilinen Odunpazarı Eskişehir'in güney kesmindeki tepelerin üzerine kurulmuş. 1905 yılında çıkan yangın nedeniyle Eskişehir esnafı odunpazarına yerleşmişler. Zamanla lületaşı ustaları, bakırcılar ve demirciler gibi elsanatları ile anılan sokakların oluşmasına neden olmuşlar. Evler, Osmanlı sivil mimari örneklerini koruyarak günümüze kadar gelmeye çalışmış, bir kısmı yıkılmış, bir kısmı yıkılmak üzere ama bir kısmı da belediyenin yardımı ile onarılarak turizme kazandırlmaya başlanmış bile.
Odunpazarında beyler sokağında toplam 27 ev restore edilmiş.
Tiryaki Hasan Paşa Sokağında bakan 3 katlı bina kurtuluş savaşında Yunan komutanın karargahı olarak kullanılmış sonra arif Nihat Asya Bayrak şiirini bu evde yazmış. aynı sokaktaki bir başka evde evliya çelebi 3 asır önce misafir olmuş.

Aslında bir dönem çok varlıklı ailler yaşıyormuş. Ama modernleşme uğruna bunlar şehrin modern evlerine taşınınırken bu evleri geliri düşük insanlara bırakmışlar.Tabiki zamanla onarılamayan bu evler kaderlerine terk edilmiş.
Yinede çok iyi durumda diyeceğim. Çünkü aralarda çürük düş gibi çıkan kocaman apartmanlar ve beton binaların sayısı oldukça az.

Gördüğümüz kadarıyla Sokaklarda hummalı bir çalışma var. Heryer arnavut kaldırımına dönüştürülüyor, tüm evler yavaş yavaş onarılmaya başlanmış.
Son olarak bu mahallenin girişinde Yunus Emrenin heykeli var.Yine aynı mahallenin bir yakasında Cumhuriyet müzesi diğer yakasında da Cam müzesini gezebilirsiniz.












5 comments:

Anonymous said...

Bu tur sirketine ortak da olabilirim, uye de, farketmez, siz hangisini kabul ederseniz :)


Gul

acupofcaffein said...

:-)
olur, :-) yanlız bizim sınavlarımız çok zorlu...:-)
sevgiler, arzu

Kadir said...

Bizde üniversite arkadaşlarımla hafta sonu Eskişehir'deydik. Tek gitseydim planım sizinkine benzerdi. Cumartesi akşamı Fatih Ekspresi ile gidip Pazar Sakarya Ekspresi ile dönmekti ama bana arkadaşlarımda eşlik edince plan araba ile gitmekten yana oldu. Ama inanın sizin kadar yer göremedik.

Sizin tur kaliteliymiş, bende katılmak isterim bir dahaki kısa turunuza.. :))

acupofcaffein said...

@kadir bey merhaba,

:-) Evet biz de sabah gidip akşam döndük ama epey kısa zamana epey bir şey sığdırdık.:-)
Turuma katılmak isteyenler çoğalıyor acaba gerçekten bu işe girişsem mi...:-)
selamlar.
arzu

Kadir said...

Evet girebilirsiniz Arzu hanım... Genelde insanlarda niyet oluyorda, hareket olmuyor... Siz yazılarınızdan okuduğum kadarı ile pek hareketlisiniz.. Bu işin altından pk alası ile kalkarsınız..

Şaka bir yana (şakada bir gerçek payı vardır :P) yüreğinize sağlık...zaman yaratıp gezmek lazım...kısa olsa bile..

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html