Sunday, March 27, 2011

Poyrazlar Gölü

Bugünlerde tamamen farklı şeyler yapmak istiyorum. Avrupayı ne çok sevdiğimi (özellikle akdenize kıyısı olanlarını)biliyorsunuz. Bu yüzden zaman zaman çeşşitli aktiviteler yapıyorum mesela dünde trenle Adapazarına gidelim dedik. Aynı avrupada yaptığımız gibi... Asıl rotamız Sapancaydı ama son dakkika da değiştirdik.
Bostancıdan Adapazarında tren yaklaşık 2 saat sürüyor. Bu yoldaki yolculuğu arabayla pek sevmiyorum, dilovası vs içim kararıyor. Tren olursa belki farklı olur dedim! Yinede çok farklı olmamasına rağmen tren zaman zaman denize ve göle çok yakın gittiği için biraz olsun daha iyiydi.

Çok macera dolu bir yolculuk oldu bizim için.:-) Trenden Adapazarında inince Tozlu caminin önündeki minibüslere bindik. Biz tozlu camiini göremedik ama belki siz görebilirsiniz!!! Minibüsler oldukça konforlu. Bizi gölün kapısına kadar bıraktı.
Yolda ilerlerken ve gölün kapısını görünce biraz karamsarlığa uğramama rağmen göl kenarında yürümeye başlayınca bu karamsarlığım biraz olsun kayboldu.

Baharda ağaçlar yeşerince eminim çok daha güzel olur ama canım insanlar ve kalabalık da bir o kadar şahane olur herhalde!

Sabahın köründe gittiğimiz için mangal yapanlar yoktu sadece bir kaç araba vardı ama öğleden sonra araba sayısı biraz arttı ve mangallar yanmaya başladı!

Nisan ayında haftaarası bir gün ağaçlar çiçek açınca gitmek lazım derim.

Gölün kapısından sonuna kadar yaklaşık 3,5-4 km. Gölü tam tur yapalım dedik ama karşı tarafı tapulu arazi olduğu için içerden yürümek zorundasınız buda anlamsız oluyor tabiki. (1 dereceden sit alanı olmasına rağmen!!! yakında göl manzaralı betonlar dikilir herhalde). Bizde gittiğimiz yönden geri döndük ama bu sefer zaman zaman orman içine girdik ve değişik bitkiler gördük. Herhalde toplamda bir 8-10 km yürümüşüzdür.:-)

Gölde kano yarışları yapılıyormuş bu yüzden parkurlar yapmışlar. Deniz bisikletine binebiliyorsunuz. Biz bindik, kölelerim kullandığı için ben arkada bol bol fotoğraf çektim ve güneşlendim tabiki kuşları, ördekleri seyrettiğim ve sessizliğin keyfine vardım.:-)

Neyse trenle sapancaya gidelim alabalık yiyelim dedik. Ama öncesinde adapazarında bir yerde oturduk, damla sakızlı, karamelli ve çiftekavrulmuşlu kahvelerimizi içtik. (fena değildi. Çarşı içinde ismi.....??)

İşte macera bu noktada başladı. Trene bindik 20 dk sonra incektik. 15 dk geçmiştiki tren yavaşladı bizde geldik zannedik panik halinde trenden indik (hatta hafif hareket halindeydi):-)))))))

İstasyona bakınca Uzunkumda indiğimizi gördük:-))))) Ne çare yürümeye başladık. Hep sapanca gölünün kenarında rahat rahat yürümeyediğimden yakınırdım "al işte yürü" gibi birşey oldu...:-)

Toplam 4,6 km yürüyerek Sapancaya ulaştık. Alabalık ve salatayı fazlasıyla hak ettiğimizi düşünerek gölün kenarında bira eşliğinde midemize afiyetle indirdik.:-)

Dönüşte tren sabah ki kadar keyifli olmasada bizim keyfimizi pek bozamadı. Birazda poyrazla gölü hakkında bilgi vereyim:

Adapazarı’nın kuzeydoğusunda Sakarya Irmağı’nın yakınındaki 60 hektarlık bu göle, yanındaki Poyrazlar Köyü nedeniyle bu ad verilmiştir. Gölün başka bir adı da Teke Gölü’dür. Sakarya Irmağı’nın eski yatağında oluşan Poyrazlar Gölü, iki sırt arasında uzanmakta olup, Sakarya Irmağı taştığında fazla suları Kapaklı Boğazı’ndan göle boşalmaktadır. Genel olarak bu şekilde beslenen Poyrazlar Gölü, oldukça derin olup yalnızca güney kıyıları sığ ve sazlıktır. Kuzey ucunda bir ayakla fazla suları Sakarya Irmağı’na boşalır. Başta sazan olmak üzere çeşitli tatlı su balıkları bulunan göl, son yıllarda piknik alanları ile gitgide turistik bir önem kazanmaya başlamıştır











5 comments:

Didem Yazici said...

Fotoğraflarınız çok güzel !

muhabbetsofrasi said...

orda olmak vardı şimdi :)

acupofcaffein said...

Didem,
Teşekkürler, mekanda güzeldi:-)

Muhabbetsofrası,
haklısın vallahi...

Sevgiler
arzu

Defne Soysal said...

Adapazarına gidilipte bir ıslama köfte götürmeden dönülürmü?
Oralara hafiften bahar gelmiş.

Unknown said...

Arzucum fotograflar harika ne güzel geçmiş gününüz maceralı ellerine yüreğine sağlık :)) birde o çiçekleri bize yansıtıyorsun ya dokunasım geliyor vallahi :) o kadar süperler...sevgiler güzel haftalar. :)

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html