Japonlar, gelincik için şöyle der; ’Gelincik insan ömrü gibidir. Dünü vardır. Yaşamıştır. Bugünü vardır. Yaşıyordur. Ama yarını belli değildir’.




Gelincik hafif bir yatıştırıcıdır. Özellikle taç yapraklarında rhoeadic ve papaveric asitler vardır. Tüm parçalar "rhoeadine" alkoloidi içerir.
Gelincik çiçeğinin yeşil aksamından, tohumlarından, ve kırmızı taç yapraklarından, petallerinden yararlanılır. Taç yapraklarından geleneksel olarak gelincik şerbeti yapılır. Bozcaada gelincik ve gelincikten elde edilen gelincik şerbeti ile ünlüdür.
Gelincik ismi geleneksel Türk gelinliklerinin kırmızı olmasından gelir. Kırmızı gelincikler küçük bir gelin olarak görürürler. Bir bölgede çok asker ölürse o bölgede gelincik çiçeğinin biteceğine inanılır. Gelincikler I. Dünya Savaşının da en önemli sembollerindendir.
Gelincik Temmuz ile Ağustos aylarında sabah saat beş buçuk ile on saatleri arasında tohum tozlarını (polen) yayar. Aynı saatlerde arılar ve diğer böcekler çiçeklere gelerek bu tozlara bulanırlar. Böylece, böceklerin beslenme saatleri ile bitkilerin tohum tozlarını yayma saatleri aynı zaman dilimine rastlamaktadır.
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Gelincik_(bitki)
3 comments:
Merhaba Arzu,
Fotoğraflar çok güzel yine, ama ben gelincik sevmem bana hep merarlıkları hatırlatır çocukluğumdan kalma bir hatıra sevemedim bu çiçeği :(
Sevgiler
yazı için teşekkürler. gelincik şerbeti sevenlerin yeri bozcaada. her gittiğimde bir kafeden satın alırım. maalesef istanbulda yerleri yok. isteyince gönderiyorlar, ilgilenen olursa faydalı olur diye yazıyorum. adresleri:
http://www.bozcaada.info/gelincik/adagelincik.html
ayşe özgener
@Ayşe hn. merhaba,
bozcaadayı en kısa sürede ziyaret edeceğiz...o zaman mutlaka alırız.
bilgi ve adres için teşekkürler... tam zamanıydı...:-))
selamlar... arzu
Post a Comment