Sunday, December 16, 2007

Yıldız Parkı

Yıldız Parkı'nın isminin nereden geldiğini merak ettim ve araştırdım. Sultan IV. Murad (1623-1640) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerinde de ilgi gören bu çevrenin; III. Selim’in, annesi Mihrişah Valide Sultan için “Yıldız” adıyla yaptırdığı bir köşkten dolayı bu ad ile anılmaya başladığını öğrendim.

 
Posted by Picasa

Hava çok soğuktu ama tüm soğuğa rağmen yürümekten vazgeçmedik. Arabayı Yıldız Porselen'in oraya bıraktık. Bir grup İngiliz değişik bir biçimde Noel kutlaması yapıyordu. Neyse yürüyüşe başladık ve Yıldız Porselin'in arka tarafındaki nefis restorantı keşfettik. Manzarası çok güzel, sadece bunun için bile gidilebilir.
 
Yıldız Şale'ye girdik. Seneler önce ziyaret etmiştim. Bahçesini çok severim. Hatta burası İstanbul'da en sevdiğim yerler arasındadır. Bahçesinde bakım yapıyorlar. Baharda çiçeklerle beraber enfes gözükücek. Minik ahşap köprüleri gerçekten görülmeye değer. Burada hiç fotoğraf çekmedim.
 
Biraz da Yıldız Şale ile ilgili bilgileri paylaşayım. Yıldız Sarayı’nın bir parçası olan ve adını Fransızca “dağ evi” anlamına gelen “chalet” sözcüğünden alan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en ilgi çekici yapılarından biri... 3 farklı mimar tarafından yapılan 3 ana binadan oluşuyor. İlk bölümü ahşap. O yüzden burada ısınmayı şöminelerle yapmışlar. Diğer iki binada ise çini sobalarla... 4 salonu var. En büyük salonundaki halı sanıyorum dünyanın en büyük tek parça halısıymış. O döneme ait el dokuması kenarları yolluk şeklinde dokunmuş....
 
 

Tavanı altın yaldız panolarla süslenmiş, duvarlarında büyük boy aynalar bulunan görkemli Tören Salonu, sedef kakma kapılı süslemelerinde belirgin biçimde doğu etkileri görülen Sedefli Salon, tavanlarındaki manzara resimleriyle ünlü Sarı Salon, çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen değerli döşeme eşyası, birbirinden zarif çini sobaları, vazoları, görkemli ve oymalı yatak takımlarıyla çok sayıda salon ve oda ile görülmeye değer bir konuk evi...

Cumhuriyet döneminde kısa bir süre için lüks kumarhane olarak işletilmiş...!!!
 
Posted by Picasa

Eee.... bukadar yürüyüş yaptıktan sonra kendimizi ödüllendirme zamanı dedik ve kır evinde oturup gözleme yiyip yanında sıcak çayımızı yudumladık...
 
 
 
 
Posted by Picasa


 
Kim ne derse desin ama Yıldız Parkı'nın kışı yazından çok daha güzel oluyor...!!! Bunun nedenini dostlarım anlamıştır...!!! :-)))
Dönerken baktık ki bizim İngilizler Noel kutlamasını biraz abartmış... İlerleyen saatlerde kimbilir neler yapacaklar...

3 comments:

Mine said...

Yıldız Parkı, İstanbul'a her gelişimde, hep gitmek isteyipte gidemediğim yerlerden biri. Umarım gelecek sefere gidebilirim. Sayende merakım arttı.
Sevgilerimle

Mine

Anonymous said...

Minecim...

Tur rehberin ben olabilirim. Sen geldiğinde Yıldızda buralarda olursa hep birlikte gideriz.
Şehrin içinde yeşil alan olması süper...
Sevgiler
Arzu

Üfürükten Prenses said...

merhaba..
blogunuzda bulunan size ait bir fotoğrafı blogunuzu kaynak belirterek blogumda yayınladım..
dilerim bir sakıncası olmaz..
sevgiler..

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html