Monday, May 12, 2008

Philee-Şile-10.05.2008-1.bölüm

Şileye Cumartesi sabah gittik. Çok huzurlu, dingin ve güzel bir gündü... Şileye gidilip şilebezi alınmadan dönülmez dedik...:-)) Ağlayan kayayı gördük...sanırım...:-)) balıkçı teknekleri çok hoştu...Deniz akdenizi aratmıyor değilmi? ne kadarda mavi...Tabiki bu mevsim güzel...yazın çok kalabalık ve gürültülü... Şilede çok mağra var... İtfayeye gitmeden yol ayırımında sağdaki sokaklarda çok güzel eski evler var... Bu arada kaleyi biz insan yüzüne benzettik...:-) Sizcede öyle değil mi?
Philee (Şile)
Şile çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalarda Prehistorik Çağlarda yörede yerleşim olduğunu gösteren buluntularla karşılaşılmıştır. MÖ.12.000-6.000 arasında Karadeniz kıyı şeridinde önemli bir yerleşim olduğu yüzey araştırmaları ve kazılardan anlaşılmaktadır.

MÖ.VII. yüzyılda Miletoslu denizciler tarafından kurulduğu sanılan Şile yöresi Bthynia Krallığı’nın sınırları içerisinde kalmıştır. İlkçağ'da ilçenin kuzey kesiminde Philee isimli antik bir kent bulunuyordu. Bu kent deniz kıyısındaki kumsalın hemen ardında yükselen kayalar üzerinde kurulmuştur. Lydialılar, Persler, Galatlar’dan sonra MÖ.I. yüzyılda Romalılar buraya hakim olmuştur. Hıristiyanlığın baskı altına alındığı dönemlerde özellikle MS.III. yüzyılda bazı Hıristiyan grupları Kızılca, İnkese, Gürlek ve Sofular köyleri yakınlarındaki mağaralara sığınmışlardır. Bunlardan Gürlek Mağarası ilk Hıristiyanların Romalılar tarafından hapsedildikleri bir cezaevi olarak kullanılmıştır. Cenevizliler bir süre buraya hakim olmuş ve günümüze ulaşan kalenin o dönemden kaldığı sanılmaktadır.

Şile Kalesi - Heciz Kalesi ve Sarıkavak Kalesidir. Şile Kalesi, tarihsel gelişim içinde önemli bir yer tutmuştur. Bizanslıların yaptığı kale, daha sonraları Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Kale 10x10 m2 genişliğinde ve 12m yüksekliğinde olup, denizden gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek amacıyla inşa edilmiştir.

Heciz Kalesi, Yeşil Vadi yakınlarında olup, Bizanslıların yaptırdığı bir kaledir. Vadinin sarp yamaçlarında, bölgeye hakim bir tepede yapılan Kale, Bizans’ı Anadolu’dan gelen akınlara karşı korumak için yapılmıştır.


Posted by Picasa




Posted by Picasa

Şile Bezinin yapılışı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

2 comments:

Anonymous said...

Arzu 7 mayıstan beri nerelerde diyordum Şile'lerdeymiş :)

acupofcaffein said...

@Pıtırcık...

:-))..kehhh..kehhh... havalar kötü gidiyordu...güneş açınca Ankaradanda arkadaşlarım gelince gezmek farz oldu...:-)) sevgiler...arzu

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html