Friday, June 11, 2010

Bordeaux Turistik yerler- 4.gün devam

Geziye gitmeden önce aldığım notları da bu bölümde ekleyeyim bari...3. bölümde de diğer izlenimlerimi anlatırım.












Quartier Saint Eloi: Bordezux’un en güzel fotoğraf çekilen yeri.
Gosse Cloche (Great Bell, Büyük çan). Eskiden şehrin belediye binasının çan kulesiymiş. Buradan başlayarak Victor Hugo caddesi boyunca ilerleyelim. Bu caddenin sonunda Porte Bourgogne var. Buranın solunda da Quartier de la Rousselle meydanı var. Bumeydanda ortaçağdan kalma evleri gezebilirsiniz. Buranın hemen sağında Quartier Saint Michel var. Hemen önümüzde de la Garonne nehri ve ünlü Pont de Pierre var.

Pont de Pierre: Napolyon tarafından yapılmış ve 1822 yılında tamamlanmış. Taştan yapılmış olan köprünün uzunluğu yaklaşık olarak 500m. Eskiden paralı köprüymüş ama belediye 1861 yılında köprüyü alarak parasız yapmış. Fransanın en güzel köprüsü. Bu köprünün sağında Saint Michel var.

Saint Michel Kilisesi: 15 yy da yapılmış. 114m yüksekliğinde olan bu kilise Fransanın en yüksek ikinci kilisesi.XVII yy da yaşanan kasırga da şimşek çarpması sonucu zarar görmüş. 1865 yılında onarılmış. Ozamandan bugüne kadarda Bordeaux’un en güzel manzarasına sahip.
(UNESCO’nun listesine eklenmiş.)

Quartier de la Rousselle: Victor Hugo ile Alsace et Lorraine Avenue arasında yer alıyor. Bu sokak dar olduğundan ve evlerde yüksek olduğu için güneş pek almıyor. Burada ünlü filozof “Michel de Montaigne” evi var.

Bordeaux, Fransanın en eski şehirlerinden bir tanesi. 3 yy. da Fransanın kuzeyinden gelen Celtic kabilesi buraya yerleşmiş. 2 yy kadar burada yaşamışlar.
5 yy da Sezar gelmiş ve şehre Burdigala ismini vermiş ve böylece ilk şarap bağı Garonne
Nehrinin kenarında ekilmiş.
Ortaçağda Eleanor (Aquitaine)’nin Henry II (İngiltere) ile evlenmesi ile İngilizler tarafından 300 yıl boyunca yönetilmiş.

13yy-14 yy da genişleme (ilerleme) dönemi olmuş. Şarap ihracattı başlamış ve Fransanın en zengin şehri olmuş. 18 yy da kolonilerin ticareti ile bir liman şehri haline gelmiş.
19 yy da şehir yeniden yapılanmış ve büyümeye başlamış.

Cathedral Saint Andre: Bordeaux’un en büyük kilisesi (UNESCO tarafından kayıt altına alınmış). XI yy da Lois VII ile Eleanor of Aquitaine burada evlenmiş ama günümüzde bu kilisenin orijinal halinden pek birşey kalmamış. Arka tarafında “tour Pey Berland” 50m yüksekliğinde kule var. 15 yy da yapılmış buradan Bordeaux güzel gözüküyor.

Palais Rohan: Belediye binasının arkasında (town hall) başpiskopusun evi olarak biliniyor.


Grands Hommes Market:
1860 yılında inşa edilen bu market demir ve cam yapısı ile orijinalliğini koruyarak 1941 yılına kadar gelmiş. 1991 yılında dış cephesi aynı bırakılarak yenilenmiş. 1. kattında sebze ve meyve var. 2. katında ise ünlü mağazalar bulunuyor.
Buradan dar sokak olan Quartier Saint Pierre’den yürümeye devam ediyoruz.

Rue Philippart’da “Place de la Bourse” Parlamento binası var. Bunların ortasında neo rönesans dönemine ait bir çeşme var. Eskiden burası kraliyet ailesinin Pazar yeri olarak kullanıyormuş. Günümüzde bir çok bar ve restaurantın bulunduğu bir yer haline gelmiş.



Quartier Saint Pierre:
Ziyaretçiler eski binaların mimarisini çok beğeniyorlar. Buraları tramvay yolları ile korunuyormuş. Bu meydan dan yürüyerek Place de Palais ve Porte cailhau ya ulaşabiliyorsunuz. Bu kapı 1494 yılında yapılmış ve şehrin ana girişi olarak kabul edilmiş.
Parlamento binasına yakın br diğer meydanda Place Camlle Julian. Burada da restaurant ve barlar var.

Museum of Fine Arts: Kathedralden birkaç metre sonra Saint Andre de 17 yy-20yy ait eserler var.

Modern Art museum:

Decorative Arts Museum.

Şarap içlebilecek kafeler ve yerler:

1. Porte Dijeaux
2. Place gambetta
3. Cours Clemenceau
4. Rue Montesquiea

Grand Theater:
Place Gambatta dan devam edince “Cours de Lintendance” varıyoruz. Burada büyük tiyatro var. Victor Louis tarafından 18 yy da yapılmış. 1780 yılında kapılarını seyirciye açmış. 1991 yılında tiyatronun içi restore edilmiş. Restore edilirken orijinal rengi olan maviye ve altın sarısına sadık kalınmış.
Girişinde çok güzel 12 tane Korint tarzı kolon var bu kolonların üzerinde de12 heykel var. Bunların 9 tanesi musesı simgeliyormuş. 3 taneside Juno, Venus, Minevrayı simgelyormuş.

Palace de la comedie: (kathedralin hemen yanında) “Mason du vin” şarap evi var.
18 yy da inşa edilmiş. Şarapçılıkla ilgili her türlü broşürü bu binanın 1. kattından alabilirsiniz.
Turizm ofisi de burada. Girişte sağda şarap tadım yerleri var. Ayrıca şarap tadımına yönelik 2 saatlik seminer veriyorlar.
Burada ayrıca gözü kapalı en iyi şarap bulma oyunu oynanıyor.

Monument Aux Girondins:

Place de la comedie’den yürüyünce Cours 30 Julret’e varınca. Esplanade des Quinconces .... bordeaux anıtı var. 19 yy da zafer için yapılmış. Anıtın altında 2 tane çeşme var. Bu kolonun yanında 2 tane heykel var. Bu heykellerden biri Montaigne diğeri de Montesquieu’ya adanmış.

Rostrale Columns (Rostale sütunları):

1829 yılında yapılmış. Hemen arkasında Garonne nehri varmış. Eğer boş zamanınız varsa Place de la Bourse da yürüyün çok güzel binalar var.

Nehir turu almak için “Embarcadére des Quinconces’e” gitmeniz yeterli.

Biraz uzağında Esplanade des Quinconces de “jardin public (halk bahçesi) var.
1756 yılında yapılmış bu bahçe savaş zamanında askeriye tarafından kullanılmış. 1856 yılında Ingiliz sitiline göre yenilenmiş 10 hektarlık bir park.

Jardin Public den sonra yürüyerek Cours de Verdun da Place de Tournq’e ulaşılıyor. Bu heykelde 1900 yılında yapılmış.

Grand Hommes Market:

1860 yılında yapılmış. Demir ve Cam olan yapısı günümüze kadar gelmiş. 1940 yılına kadar orijinal yapısını korumuş.1991 yılında içerisi yenilenmiş. 1. katında sebze ve meyve satan dükkanlar var. 2. katında ise seçkin butikler bulunuyor.

Buradan dar sokak olan “Quatier Saint Pierre’den yürümeye devam ediyoruz.

Rue Philippart da “Place de la Bourse” , “Place du Parlament” var. Bunların ortasında neo Rönesans dönemine ait bir çeşme var. Eskiden burası kraliyetin Pazar yeri olarak kullanıyormuş. Burada şimdi birçok bar ve rest. var.

“Quartier Saint Pierre” ziyaretçiler bu meydandaki eski evlerin mimarisini çok beğeniyorlar. Burada tramvay yolları korunmuş. Buradan yürüyerek “place de palais” ve “porte cailhau” ya ulaşabiliyorsunuz. Bu kapı 1494 yılında yapılmış ve şehrin ana girişi olarak kabul ediliyormuş.
Parlamento binasına yakın bir diğer meydanda “Place Camille Julian” burada da rest ve barlar var.


Les Quais: Çok güzel bir yürüyüş yolu. Buradan feribota binilerek bordeaux’un güzel köprülerini gezebilirsiniz.

Aquitatine köprüsü: burası gerçekten görülmesi gereken bir köprü. Fransa daki mimari şaheser.

La Victoire: Burada tarihi yerler var. Örenci hayatı ve barlar. Alışveriş yerleri var.

Gambetta Square: Bordeaux’un zengin bölgesi kuzeyden başlıyor. Buranın takma ismi küçük Paris.

Quinconces Square: Burada Girondins çeşmesi var.

Meria Deck: iş merkezlerinin bulunduğu yer. Fransa daki en büyük kütüphanelerden bir tanesi burada.

La Victorie’nin merkezinde Victory Arch (zafer kemeri) kaçırmayın. Romalılardan kalma.

Gambetta Square da, halk bahçesinde dinlenebilirsiniz.

Chateau Petnus, Chateau Latite-Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Magaux, Chateau Ausone, Chateau cheval Blanc, bu şarap markaları en ünlüleri. Yılda 700 milyon şişe şarap üretiliyor.

0 comments:

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html