Sunday, December 23, 2007

Büyük Ada- Bayramın 4.günü

Efendim bayramın son günü Büyükadaya gittik. Hava çok güzeldi. Aşağıda gördüğünüz uzun yokuşlu fotoğrafta yokuşun ardından yukarıda ki kır gazinosuna ulaşıyorsunuz. Ayyyy... ayyyy... ne lezzetli yemekti...Herbirşeyden yedik vallahi... Mangal sucuk ve köfteleri fotoğraflayamadım. Saniyede tabaktan süpürdükte...
Bu arada yukarı çıkarken İngiliz bir bey amcaya 1Ytl karşısında fal baktırdım. Bana İnduz taşı çıktı... Önemli ve mühim bir taşmış bu...
Bu adada en sevdiğim yerlerden biride Turing işletmesidir. Sabahın erken saatlerinde giderseniz çok ucuza kahvaltı edebiliyorsunuz. Neyse gezilecek yerler çok... Rehberelik yapabilirim...Bercesteye sözüm var unuttmuş değilim... Bu arada martı bana süper poz vermiş değil mi? Ada bu mevsimde çok güzel... Çimenler yemyeşildi üzerinde hiç poşetler, bira kutuları vb. şeyler yoktu...
Adadaki tarihi yerleri buldum...Detay isterseniz aşağıda bilgiler mevcut...
 
 
 
 
Posted by Picasa

 
 
TARIHI YAPILAR
AYA YORGI MANASTIRI : Patrikhane kayitlarina göre insa tarihi 1751’dir. Bu tarihte yapilmis olan küçük kilise, sapel ve dua yeri eski kilise diye bilinir ve iki katli, kiremit örtülü küçük bir yapidir. Tepede çan kulesinin hemen arkasindaki kesme tastan yapilmis olan kilise ise yeni Aya Yorgi Kilisesidir ve 1905 de insa edilmis, 1909 yilinda açilisi yapilmistir.
AYA NIKOLA MANASTIRI : Manastir Karacabey Koyu’nun kuzeye bakan yamacinda kuruludur. Bizans döneminde asil manastir ve kilise deniz kenarinda kurulu idi. Zamanla bu manastir yikilip denize göçünce XVI. yüzyilda simdiki yerinde küçük bir kilise olarak yapildi. 1894’deki büyük depremde yikilan Heybeliada Ruhban Mektebini’ni yeniden insa ettiren banker Stefanovik, artan malzeme ile de Aya Nikola manastirini yaptirmistir.
ERMENI KATOLIK KILISESI : Anadolu kulübü’nden Çankaya Meydan’nina çikan Mehmetçik sokakta soldadir. 1868 yilinda Avrupali tüccar Andon Apelyan tarafindan Meryem Ana adina yaptirlmistir. Tek açiklikli dikdörtgen bir hacimden ibaret olup besik tonoz örtülü, besik çatili kiremit örtülüdür.

SAN PACIFICO LATIN KATOLIK KILISESI : Bahçesi bir taraftan Lâla Hatun sokagina bir taraftan Yeni sokaga bakar. 1885 yilinda yapilmistir. Dikdörtgen planli tek açiklikli besik tonoz örtülü, ahsap besik çatilidir. Ortodoks kiliselerinin aksine Ikonastasis yoktur. Basit bir narteksi vardir.

 
 
Posted by Picasa

 
 

 
 
Posted by Picasa

HRISTOS MANASTIRI . Ada’nin ikinci yüksek tepesi olan Isa Tepesi’nde kurulu olan ve asli belki Bizanslilar dönemine dayanan bu manastir, 1597 yilinda Patrik Meletios Pigas tarafindan yeniden kurulmustur. 6 Agustos yortu günüdür. Bir anlamda bag bozumunu sembolize etmektedir. O gün gelen ziyaretçilere papaz tarafindan (bir zamanlar) üzüm ikram edilirmis.
AYA DIMITRI CEMAAT KILISESI : Ada’nin Kumsal semtinde, Zagnos Pasa caddesi ile Alaçam sokaginin kesistigi yerde büyük bir bahçe içindedir. Büyük dini bayramlarda ayin burada yapilmaktadir.Ortodoks adalilarin müsterek gayret ve katkilari ile insa edilmistir. Dis cephede girisin üzerindeki kitabede 1856-1857 tarihi okunmaktadir. Dik dörtgen planli, üç neflidir.
AYA DIMITRI CEMAAT KILISESI : Ada’nin Kumsal semtinde, Zagnos Pasa caddesi ile Alaçam sokaginin kesistigi yerde büyük bir bahçe içindedir. Büyük dini bayramlarda ayin burada yapilmaktadir.Ortodoks adalilarin müsterek gayret ve katkilari ile insa edilmistir. Dis cephede girisin üzerindeki kitabede 1856-1857 tarihi okunmaktadir. Dik dörtgen planli, üç neflidir.
 
 
 
 
Posted by Picasa

PANAIIYA KILISESI : Bir kapisi çarsi caddesine, diger kapisi arabacilar meydanina açilir. Panagiya Kiliseleri Meryem Ana adina yapilir ve üç yortuya atfedilir. Meryem Ana’nin dogumu (26 Ekim), Meryem Ananin mabede girmesi (21 Kasim), Meryem Ananin ölümü (15 Agustos). Adadaki büyük kilise de Meryem Ana’nin ölümüne adanmistir ve bulundugu yer Ada’nin eski mezarlik alanidir.

AYA TODORI SAPELI : Maden semtinde Yilmaz Türk caddesinde evler arasinda, yolun hemen altinda, küçük bir sapeldir. Yoldan 17 basamakla inilir. Bunun da eski bir mezarlik kilisesi oldugu tahmin edilmektedir.

PROFITIS ILIAS MEZARLIK KILISESI : Aya Nikola’da Rum Ortodoks mezarligi içindedir. 1878 yapilmistir. 4 x 7mt. ölçüsünde dikdörtgen planli, ahsap basit bir yapidir.

MUSEVI SINAGOGU (Heset Le Abraham Sinagogu) : Kumsal semtinde olup dikdörtgen planlidir. Sivri bir kubbesi vardir. 1921 yilinda yapilmistir.


Kaynak:http://www.videosofturkey.com/eksayfa/tatil_adalar_buyukada_heybeliada_burgazada_kinaliada.html
Fotoğraflar: Acupofcaffein

4 comments:

hayal gezgini said...

selamlar...bloğunuzu zevkle takip ediyorum acaba nereye gitmiş yine die merakla bekliyorum :))
ben de gezmeyi farklı yerler görmeyi farklı deneyimler yaşamayı seviyorum...
ada hayranlığım çocukluğumdan beri vardır diğer adaları gezmiş olmakla beraber istanbulun adalarını henüz gezmemiş biri olarak burda gördüklerimden de sonra en kısa fırsatta adaları köşe bucak gezmek gezerken de mutlaka bu yazıyı kendime rehber edinmek istiyorum...
görüşmek üzere..

Anonymous said...

@hayal gezgini...
teşekkür ederim. Bu aralar biraz gezi blog'u oldu. Adaları kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. İstanbuldan çok farklı... Adalar, boğulurken nefes almak gibi bir şey...karış karış gezmenizi sahilde çay içmenizi şiddetle tavsiye ederim. Birde sabahın erken saatleri süper oluyor...
Sitenizi dolaştım. Mesaj bırakmak istedim. Ama sonradan sormadan bırakmayım dedim. Çünkü daha önce siteme yazan birisine sitesinde cevap yazmıştım silmişti. Neyse kuşlar fotoğrafı çok güzel... Blogunuza diilediğiniz giibi yazın bir çizgisi olması gerçekten şart mı bilmiyorum...:-)
Bu aradad yazımı yanınızda götüreceeğinizi söylemeniz benii çok mutlu etti...
Selamlar... Şimdiden mutlu seneler... Arzu

hayal gezgini said...

ne demek her zaman beklerim yorumlarınız da beni çok mutlu eder...
yeni yazılarınızı merakla bekliyorum..
mutlu yıllar...

yasemin said...

a cup of caffein'i çok yeni ve tesadüfen keşfettim. 2 gündür durmadan okuyorum, nerelere gidilmiş,neler yapılmış, tarihi bilgiler vs.. hepsi süper ve çok emek verildiği çok açık. tebrik ediyorum sizi. bu buyukada gezisi de tamamen tesadüf oldu; önümüzdeki hafta sonu eşimle birlikte 1.evlilik yıldönümümüz için buyukadaya gidyoruz. sizin deneyim ve tavsiyeleriniz bizim için faydalı olacak. çok teşekkürler şimdiden... mutlu günler. yasemin

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html