Friday, November 26, 2010

Halfeti

Halfetiyi yaklaşık bir yıldır görmek istiyordum. Siyah gülleri ve hikayesini okuyunca dayanamamış turları araştırmıştım , kısmet bu geziyemiş.
Sadece bu bölgede yetişen siyah gül var. Evleri su altında kalınca güllerini de götürmüşler ama başka yerde açmamış.
Halfetide unutamayacağım güzellikte bir saatlik tekne turu yaptık. Sular çok çekildiği için caminin minaresi ve evlerin bir ksımı su yüzüne çıkmıştı.
Kaptanımız çok komik bir adamdı. Olayı anlatayım: Kaymakamın sürat motoru var. Adamlar çok hızlı kullanıyor bu yüzden dalga oluşuyor ve gezi tekneleri sallanıyor, bizim kaptan elinde mikrofon açık açık bu rahatsızlığını anons etti "işte buda kaymakamın teknesi, bizi çok rahatsız ediyor, buradan duysun...." :-)
Bu arada eskiden insanlar fıstık ağaçlarının ve güllerinin olduğu bahçeli evlerde yaşıyorlarmış. Tabiki çok gerekli olan baraj yüzünden bu evleri su altında kalmış ama üzülmeyin bu evleri için 15 milyar pay biçilmiş.Bunun yanında onlara daha güzel TOKİ evleri inşa edilmiş. Değeri 55 milyar olan ufacık camları ve birbirinin içinde, bahçesi olmayan komşu TOKİ evin duvarını gören, tepenin üzerinde sıralı beton yığını. Şahane!!
(Azıcık borçlanmışlar, bahçeleri olmadığı için ekemiyorlar, toprakları olmadığı için hayvancılık yapamıyorlar ama olsun borç yiğidin kamçısı öderler elbet!)

Halfeti de hayvancılık ve tarım öldüğü için insanlar turizm'e yönelmişler. Paraları olan tekne almış ve tur düzenliyorlar.

Son olarak, bizim kaptan yerel türküleri çalmaya başladı, herkes pek bir havaya girdi, halay olayı başladı mı, vallahi bir kaç türküden sonra ben bile havaya girip halay çekicektim ki 1 saatlik gezinin sonuna geldik.:-))




















M.Ö. 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından zapt edildiği zaman Şitamrat adını taşıyordu. Yunanlılar bunu değiştirerek Urima adını vermişlerdir. Süryaniler ise Kal'a Rhomeyta ve Hesna the Romaye adlarını kullanmışlardır. Şehir Arapların eline geçtikten sonra Kal'at-ül Rum adı takılmıştır. II. yüzyılda Bizanslıların eline geçince bu kez Romaion Koyla adını almıştır.

1280 yılında Beysari komutasındaki Memluk ordusu tarafından kuşatılmış, sonuç alınamayınca şehirdeki Hıristiyan mahalleleri beş gün süreyle yağmalandı. 1290 yılında bu kez Memluk Sultanı Eşref tarafından feth edildi. Ve son kez Memlükler tarafından tamir edilen şehre Kal'at-ül Müslimin adı verildi.Ardından Selçuklu Türkleri tarafından yönetilmiş Anadolu Türk beylikleri egemen olmuş özellikle Dulkadiroğulları beyliği Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlılara geçen şehir, zamanımızda da kullanılan Urumgala ve Rumkale adlarını alarak 1954 yılında ilçe haline getirilmiştir.

0 comments:

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html