Wednesday, November 24, 2010

Harran Ovası

Harran ovasında bizi Şeyh'in oğlu Reşat dört nala at koşarak karşıladı! Harran çok turistik olmuş. Kıyafet giyorsunuz para, çay içiyorsunuz para, vs.vs. Çok rahatsız edici ama öte yandanda çok eğlenceli.:-)O yüzden değer.

Harranlılar 1995 yılından beri bu karınca evlerde (konik, kümbet evlerde)yaşamıyorlar.

Harran üniversitesi için ödenek durduğu için 2 yıldır çalışma yapılamıyor. Çok yazık. Hoş neye sahip çıkıyoruz ki.









Tevrat'ta Hârân olarak geçen yerin burası olduğu söyleniyor. İslam tarihçileri kentin kuruluşunu Nuh Peygamber’in torunlarından Kaynana veya İbrahim Peygamber’in kardeşi Aran'a (Haran) bağlarlar. 13.yüzyıl tarihçilerinden İbn Şeddad, Hz. İbrahim'in Filistin'e gitmeden önce bu şehirde oturduğunu yazar. Bu nedenle Harran'a Hz. İbrahim'in kenti de denildiğini, Harran'da İbrahim Peygamber’in evinin, adını taşıyan bir mescidin, onun otururken yaslandığı bir taşın varolduğunu söyler. Anadolu'dan Mezopotamya'ya, Mezopotamya'dan da Anadolu'ya olan ticaret binlerce yıl Harran üzerinden yapılmış olması burada zengin ve köklü bir kültür birikiminin oluşmasına neden olmuş. Harran; ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı eski Mezopotamya putperestliğinin (Sabiizm) önemli merkezi olması yönüyle de ünlüymüş.

Harran'ın en çok ilgi çeken yanı, külah biçimindeki konik tipik evleri. Harran harabelerindeki antik mimari kalıntılardan toplanan tuğlalarla, köylüler tarafından yapılan bu evler, kare bir alanın üzerini örten külah biçiminde bir kubbeden oluşuyor. Yan yana gelen tek kubbeler iç kısımda kemerlerle birbirine bağlanmış ve içeride geniş bir oturma mekanı elde edilmiş. Bölgenin iklimine uyumlu olan bu evler yazın serin, kışın sıcak.
Kaynak:gezikolik.com
Bunun üzerine bir türkü iyi gider, dedim ya, gezimiz pek bir Türkülü , operalı!!, şiirli, şarkılı, felsefi geçti diye. Sizede aynı tadı yaşatayım.:-)
Harran Ovası Türküsü: (Bulutsuzluk Özlemi)
harran ovasi
pamuk tarlasinda
gunesin altinda
kadin erkek yanyana
yapardilar capa.
onbes cocuk vardi,
iki de kaynana,
cocuklar ciplak
oldular sitma.
baslik parasi artmis
enflasyon oraninda
ates de bacayi sarmis
yoktu baska care.
yoktu kizlarin adi
erkekler anlasti
naylon cadir altinda
degisip tokustular kizlari (namussuzlar).
bir cikar yol yok mu?
bir cikar yol yok mu?
tarikatten seriatten
seyhten sihtan asiretten,?
yok mu,
yok mu,
aklin yolu
yok mu?
pamuk tarlasinda
gunesin altinda
kadin erkek yanyana
yapardilar capa.
gunler gelip gecmez,
omur boyle bitmez.
birey olmak hala zor
harran ovasinda.

0 comments:

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html